ÚvodDo Mariánek na podzim

Do Mariánek na podzim

Zpět12.12.2023
Do Mariánským Lázní jsme zajeli naposledy teď na podzim a to s jasným cílem - kromě zpívající fontány, která je místem, jež nesmíme nikdy minout, vyzkoušíme navíc jednu z poznávacích tras pro děti, kterou město Mariánské Lázně nabízí. 

Na tento zážitek jsem dostala doporučení od jedné mojí kamarádky, tedy proč si Mariánské Lázně neprohlédnout s dětmi i trochu jinak a přitom se o nich něco navíc dozvědět.

Kdo jste zde již byl, víte, že Mariánské Lázně jsou městem zeleně - pyšní se nejen svými lázněmi a hotely, ale také překrásnými parky, kde již mnoho let žijí a pobíhají také veverky. Nejspíš právě proto, vybralo město pro tyto dvě naučné stezky postavy veverek. Jedna je spojená s veverkou Karolínou, druhá s veverčákem Rudou.

My si vybrali trasu Za poznáním s Karolínou, která je určena hlavně dětem menším, předškolákům nebo prvňáčkům, a to především proto, aby si to i naše mladší dcerka mohla užít s námi a úkoly ji bavily.

Do infocentra pro listy

Hned, jak jsme dorazili, vyzvedli jsme si v infocentru pracovní list. Z něj bylo patrné, že musíme odpovídat na jednotlivé úkoly, které budeme zapisovat do křížovky a s vyůuštěnou tajenkou pak dorazit zpět. 

Prvním místem, kam nás cesta dovedla byl Lesní pramen. Měli jsme zjistit křestní jméno přítelkyně J.W. Goetha, dalším byl pak pramen Křížový. Trochu jsme z pítka ochutnali a pokračovali kolonádou, až na stanoviště číslo 7, kde v parčíku u Městského muzea sedí socha slavného spisovatele, který tu i bydlel. Kdo že je to? Přeci vám všechno neprozradím! Přijeďte zkusit křížovku vyluštit sami, byla to opravdu zábava, a poučná!

Naši nejmenší a zároveň nejnáročnější bavilo tedy ze všeho nejvíc počítání schodů u kostela Nanebevzetí Panny Marie, ale dítě je to poněkud neposedné, tím bych se rozhodně neřídila. Tedy po tom, co jsme ji od kostela odtáhli, přesunuli jsme se k jednomu z největších a nejstarších hotelů ve městě a pak pomalu k infocentru, kde jsme za vyplněnou křížovku dostali malý dárek.

Park Boheminium

Na závěr naší procházky samozřejmě nechyběla oplatka a vytoužená zpívající fontána, na kterou si určitě počkejte a ve správný čas si užijte tento výjimečný zážitek. A proto, že jsme toho vzdělávání měli málo a času druhý den dost, vyrazili jsme ještě na jednu poznávačku do Parku Boheminium.

Přečetla jsem si, že procházka má asi 2 km a zvládnou ji i malé děti. A o jaký druh parku, že se jedná?

Jde o park miniatur českých technických památek, který najdete přímo uvnitř mariánskolázeňské přírody. Musím se přiznat, že jsem nejdřív měla obavy z toho, zda se tady holčičkám vůbec bude líbit, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Nehledě na to, že zde najdete něco kolem 70 do detailu propracovaných modelů českých památek v měřítku 1:25. Mezi ty nejznámější mohu jmenovat třeba zámek Hluboká, Lednice, Karlštejn, Český Krumlov a další.

Tedy určitě doporučuji toto místo navštívit a kdybyste si chtěli tento výlet nějak zpestřit, je možné se na vrchol Krakonoše, kde se tento park nachází, dostat i lanovkou nebo MHD. Tedy neváhejte a vyražte na výlet pro jednou jinak než autem, uvidíte, že právě toto vaše děti ocení.