ÚvodIkonické Císařské lázně se otevírají veřejnosti

Ikonické Císařské lázně se otevírají veřejnosti

Zpět16.6.2023
V rámci postupného spouštění provozu budou po celé léto v budově Císařských lázních probíhat prohlídky pro veřejnost.

Císařské lázně jsou národní kulturní památka ležící přímo v srdci Karlových Varů, uprostřed lázeňského území chráněného jako součást světového dědictví UNESCO. Budova lázní byla dokončena v roce 1895 a za sto let fungování prošly jejími zdmi stovky tisíc lázeňských hostů, ale také významných návštěvníků a státníků. Na konci minulého století byl lázeňský provoz ukončen, budova byla jen příležitostně využívána pro různé společenské a kulturní akce a postupně chátrala. Nyní se však po náročné rekonstrukci otevírá.

V rámci postupného spouštění provozu budou po celé léto v budově Císařských lázních probíhat prohlídky pro veřejnost. Lidé se tak budou moci po mnoha letech podívat do jedné z nejkrásnějších a nejzajímavějších památek Karlovarského kraje. Lázeňská budova, která byla dokončena v roce 1895 nabídne hned dva velké prohlídkové okruhy.

První se jmenuje Skrz naskrz Císařskými lázněmi a v jeho rámci budou mít návštěvníci možnost poznat většinu veřejně přístupných míst této výjimečné stavby. Prohlídkový okruh přiblíží zájemcům zlatý věk evropského lázeňství a také význam a bohatství Karlových Varů na přelomu 19. a 20. století. Společně s průvodcem budou moci návštěvníci prozkoumat budovu, která byla ve své době dokonalým spojením krásy a moderních technologií.

Během této asi hodinové prohlídky se tak veřejnost seznámí s původní technologií provozu lázeňské budovy, poznají historické čekárny, odpočívárny i luxusní prostor Zanderova sálu. Navštíví ale i moderní koncertní sál v Atriu a dozví se všechny zajímavosti spojené s historií i současností objektu.

Druhý okruh je zaměřen na exkluzivní prostory císařské koupelny. Vypráví příběh opulentního luxusu, který vznikl pro ty nejlepší lázeňské hosty. Po stovky let totiž lákala lázeňská města státníky, politiky, umělce a podnikatele a poskytovala jim servis na té nejvyšší úrovni. V rámci půlhodinové prohlídky poznají návštěvníci slavné hosty Karlových Varů a projdou si prostory koupelny, která byla vybudována pro nejnáročnější klientelu. Drahý nábytek a cenné vybavení jim připomenou dobu, kdy byly evropské lázně symbolem luxusu a okázalosti.


Komentované prohlídky Císařských lázní budou probíhat od 18. 6. po celé léto každý den od 10 do 18 hodin. 

Sledujte aktuality na www.cisarskelazne.cz