ÚvodLázně Bělohrad s rodinou

Lázně Bělohrad s rodinou

Zpět3.1.2024
Lázně Bělohrad jsou poklidné a malebné městečko ideální k návštěvě během celého roku. Jako rodina s malými dětmi jsme se rozhodli zahájit prohlídku města u rybníka Pardoubek.

Dřevěné sochy

Auto jsme zaparkovali poblíž resortu Tree of Life a pak se vydali kolem hráze k prvním dřevěným skulpturám. Přivítal nás Vodomil Pardoubský a obří velryba. Děti byly nadšené a já také. Mám ráda, když se snoubí umění s atrakcemi pro děti. U dřevěných soch vždy obdivuji přesnost zářezů a to, jak dřevo nadále během času pracuje, puká nebo se ohlazuje. Všechny sochy v okolí Pardoubku jsou v nadživotní velikosti a tato velkorysost nás všechny moc bavila.

Děti přebíhaly od jedné k druhé a ani si nevšimly, že během chvíle ušly 1 km jako nic. Přibližně vprostřed okruhu je i workoutové hřiště, kde se může protáhnout i kolemjdoucí dospělý. Při zakončení okruhu byla povinná další zastávka, tentokrát na dětském hřišti. My dospělí jsme obdivovali velké vzrostlé duby na hrázi rybníka a nádherně upravenou zahradu přilehlého komplexu Tree of Life.

Pak už jsme se zvědavostí vyrazili k prvním léčivým pramenům do obrovského parku s názvem Bažantnice. Mám moc ráda tento styl „lesoparků“, které jsou velmi pestré co se týče různých druhů dřevin, ale zároveň nabízí i rozsáhlé travnaté plochy trávníku vybízející k tomu rozložit si na trávě deku a dát si s dětmi pohodový piknik. Parkem vede několik zpevněných cest, které jsou ideální i pro dětské koloběžky a odrážedla. Lidé, kteří si do lázní jezdí léčit své pohybové ústrojí jistě využijí mnoho laviček zvoucích k odpočinku. Moc se nám líbil i citlivě zrekonstruovaný altán s pramenem Anny Marie.

Chuť kyselky je vcelku příjemná, lehce železitá. Altán je obklopen vysokými jehličnatými stromy, což vzbuzuje v člověku pocit, jako by se šel napít vody k tajemné lesní studánce.

Parky

Za stromy jsou ukryté tenisové kurty a při východu z parku i minigolf a fotbalové hřiště s občerstvením, což je moc fajn, že se člověk po dlouhé dlouhé vycházce může osvěžit něčím dobrým.

Vycházku kolem celé Bažantnice si můžete zpestřit četbou informačních panelů naučné stezky Po stopách K. V. Raise. Je na nich uvedeno plno zajímavostí nejen z historie ale i co se týče přírodních krás.

Výlet jsme zakončili procházkou okolo lázeňských budov. Kochali jsme se jednoduchou a zároveň elegantní architekturou Anenských lázní a Dětských lázní. Moc oceňuji, když se město nestará jen o budovy, ale vysazuje nové stromy a různou zajímavou zelení oživuje i jejich okolí. To vše na nás působilo moc příjemným dojmem a z návštěvy města jsme se vraceli opravdu zrelaxovaní.