ÚvodMariánské Lázně se stanou klimatickými lázněmi

Mariánské Lázně se stanou klimatickými lázněmi

Zpět24.3.2023
Mariánské Lázně se již letos stanou klimatickými lázněmi a bude tím oficiálně potvrzena kvalita místního klimatu. Tento titul získají jako sedmé lázeňské město v České republice a druhé v Karlovarském kraji. Mariánky tak začnou svým hostům nabízet kombinaci všech přírodních léčivých zdrojů: přírodní minerální vody, peloidy (rašelina), zřídelní plyn a léčivé klima.

Co jsou klimatické lázně?

Pro získání titulu klimatických lázní musí být pravidelně po celý rok pečlivě měřeny emise a škodliviny ve vzduchu. Poté jsou všechny naměřené hodnoty průměrovány a posuzovány. O získání statusu klimatických lázní Mariánské Lázně usilují od května 2021. Od té doby měřil ovzduší Český hydrometeorologický ústav ve městě již několikrát, pokaždé jednou za čtvrtletí. Naměřené hodnoty byly dokonce hluboko pod limitními hodnotami udávanými legislativou České republiky.

Co se zde léčí?

Mohou zde najít úlevu pacienti při léčbě plicních onemocnění nebo pacienti po těžším průběhu nákazy koronavirem COVID-19.

Léčivé klima ovšem působí skvěle i jako prevence! Klimatické lázně se ukázaly jako účinné při předcházení některým chorobným stavům. Pomáhají posilovat organismus a obnovovat zdravotní stav, pracovní schopnost a výkonnost.

Jak se léčí?

Klimatické lázně jsou místem, kde se léčí pomocí tzv. klimatoterapie. Během terapie se obvykle trénuje organismus a postupně se zvyšuje jeho výkonnost. Součástí této léčby je pobyt na čerstvém vzduchu a postupné zatěžování těla.

Pobyt v klimatických lázních je často doplněn o inhalaci Lesního pramene a pitnou léčbu za užití Rudolfova pramene.

Další součástí je léčebná tělesná výchova, zaměřená na nejrůznější dechová cvičení, prováděná odborně vyškolenými fyzioterapeuty. Tato rehabilitace je prováděna individuálně dle aktuálního zdravotního stavu klienta.