ÚvodNa procházce v Poděbradech

Na procházce v Poděbradech

Zpět4.1.2024
Poděbrady jsou velmi navštěvovaným, a tedy i opečovávaným lázeňským městem, a tak i my jsme se nechali zlákat k jejich prohlídce.

Tentokrát jsme to pojali ještě o trochu dobrodružněji než obvykle – do města jsme se vydali vlakem! Vám to doporučuji také, a to především z toho důvodu, že vás vláček doveze přímo do centra města. Vystoupíte na jedinečném funkcionalistickém nádraží, překročíte silnici a ihned se ocitnete na začátku rozlehlého parku. Park obsahuje prvky francouzských zahrad, můžete obdivovat pečlivě opečovávané keře a květinové záhony, které jsou nejkouzelnější na jaře. Moc se mi líbily pohodlné lavičky, na něž se pohodlně usadí opravdu celá rodina. Procházka po alejích a posezení u fontán pro nás bylo ideálním způsobem, jak si odpočinout.

Park a kolonády

První větší zastavení jsme udělali uprostřed parku v Kolonádě prof. Libenského, která je nenápadně zasazena mezi vysoké stromy. Zde jsme ochutnali pramen Boček. Kolonáda je chráněna impozantní sklobetonovou kopulí a je nádherně vzdušná.

Z jedné strany je park lemován lázeňskými domy a hotely a z druhé spoustou kaváren a restaurací. Určitě můžeme doporučit výbornou kávu i návštěvu místního pekařství, kde se od rána stojí fronty na čerstvé koláčky. Děti samozřejmě ocenily vynikající zmrzlinu, která je také vyhlášená v širokém kraji.

Co ale ještě upoutalo naši pozornost, to byly Květinové hodiny. Něco tak úžasného jsme dlouho neviděli a obdivovali jsme preciznost s jakou jsou vymyšleny a osázeny.

Na konci parku jsme ještě ochutnali Eliščin pramen, který tryská z měděné vázy do skleněné polokoule. Je zdoben tak, že připomíná studnu jako z nějaké staré pohádky. Co však daleko více přitáhlo pozornost dětí, byly vodotrysky vyvěrající ze země, při jejichž probíhání se pořádně vyřádily.

Plavba po Labi

Pak už nás čekal jeden z nejlákavějších cílů – a to plavba po Labi. Cestou k řece jsme ještě minuli poděbradský zámek, který má přístupné jen dvě místnosti: středověkou kapli a rodnou síň krále Jiřího. Jeho návštěvu jsme si tedy nechali do budoucna, až budou děti větší.

Pak jsme již v přístavišti Poděbrady vyhlíželi výletní parníček. Ten nás přes zdymadla (velký zážitek!) odvezl k soutoku Labe s Cidlinou. Odtud se můžete opět plavit zpět, ale my jsme se rozhodli pro cestu zpátky do centra města využít pohodlnou cyklostezku. Cesta je to nenáročná, po rovince, jako vše v této Polabské nížině. Trasa je dlouhá 4, 5 km, tudíž přibližně za hodinku už můžete být zpět v centru a občerstvit se v některé z pěkných kaváren.

Celkově vzato byla návštěva Poděbrad pro nás skvělým rodinným dobrodružstvím. Město nás okouzlilo svým klidem, historií a přírodní krásou. Vřele vám doporučuji prožít podobný zážitek, který spojuje zábavu pro děti, relaxaci pro rodiče a autentickou atmosféru nádherně opečovávaného lázeňského města.