ÚvodNa skok do Luhačovic

Na skok do Luhačovic

Zpět16.1.2024
Malebné lázeňské město Luhačovice jsme navštívili zjara během jednoho prodlouženého víkendu. Pobývali jsme v rodinném penzionu, kde nás každé ráno probouzela vůně čerstvě napečené bábovky a jiných dobrot od paní domácí!

Po takové snídani jsme se vždy s chutí a energií pustili do prozkoumávání krás města.

Zajímavá architektura

K návštěvě Luhačovic nás zlákala výjimečná architektura Dušana Jurkoviče a také poloha městečka, které se nachází v čisté přírodě a krom pramenů zaručuje i jedinečné klima. Musím však přiznat, že vzduch byl čerstvý a občas i chladnější, než by člověk na Moravě očekával, protože Luhačovice leží v malém údolí obklopeném kopci. Ty však dodávají městečku krásné kulisy a umožňují i relax v přírodě díky mnoha turistickým trasám, které vycházejí přímo z centra. A to je to, co nás na Luhačovicích opravdu bavilo!

S dětmi jsme se pustili do dobrodružství na stezce s úkoly, ke které nám poskytlo mapku místní infocentrum. Cestou jsme splnili různé úkoly. Ty zaujaly nejen děti, ale také nás dospělé přivedly do koutů Luhačovic, jež bychom možná jinak minuli.

Dalším oblíbeným cílem byla přehrada. Procházky kolem přehrady jsou krásné a nabízejí úchvatné výhledy do zelené přírody. Určitě doporučuji vzít si s sebou in-line brusle či koloběžky pro děti. Místní cesty k parádní jízdě jen vybízejí! Běžnou chůzí trvá procházka kolem přehrady zhruba 2 hodiny.

Pokud máte chuť na kratší procházku, můžete se vydat k Jezírku lásky nad Luhačovicemi. Nachází se na turistickém Okruhu Dušana Jurkoviče. Cesta vede lesem do kopce a trvá zhruba 30 minut. Jezírko je obklopené vysokými stromy a je to naprosto kouzelné místo, které se vám vryje do paměti.

Jak jsem se již zmínila město je výjimečné svou architekturou. Kolonáda i Lázeňský dům byly postaveny podle návrhů Dušana Jurkoviče, jenž tvořil v duchu lidové secese. S jeho počiny se můžete setkat i na dalších místech při prohlídce města. Kolonáda nabízí jak teplý, tak i studený pramen Vincentky, který je dostupný celoročně. Její účinky se využívají při inhalacích nebo v pitných kúrách na podporu trávení.

Co by to bylo za opravdové lázně bez krásného parku. Součástí toho luhačovického je i japonská zahrada, stromové aleje a kvetoucí záhony. Skrz park se dostanete k soutoku dvou potoků – Luhačovického a Pozlovického – který střeží vodník Luhač.

A když už jsme byli procházkami a výlety znaveni, navštívili jsme vždy některou z útulných kaváren, kterých je tu skutečně hodně! Tu nejčerstvější kávu jsme si vychutnali přímo v místní pražírně kávy.

Pokud máte chuť na relaxaci, doporučuji vám objednat si masáž a wellness v některém z blízkých hotelů. My jsme těchto služeb také využili a bylo to opravdu jedinečné.

Luhačovice toho nabízejí opravdu mnoho. Krom přírody, architektury a pramenů mají ještě Muzeum luhačovického Zálesí. Tam jsme si prohlídly expozici o tom, jak se žilo dříve, což mi přijde vždy fascinující. Sbírka je jedinečná i svými dobovými předměty a díky tomu jsme se dozvěděli něco i o výrobě něžného modrotisku. Kromě toho jsou zde představena i další řemesla – jako třeba hrnčířství.

O Luhačovicích bych mohla napsat ještě mnoho dalších stran – ale věřím, že tato malá ochutnávka vás naláká a další úžasná místa těchto lázní a jejich okolí prozkoumáte již sami!