ÚvodNavštívili jsme Janské Lázně

Navštívili jsme Janské Lázně

Zpět27.4.2024
Janské Lázně jsou sevřené strmými svahy Krkonoš. Už když přijíždíte k městečku, musíte projet serpentýnami a hustými lesy.

Když necháte auto na odstavném parkovišti u lanovky a scházíte k centru města, začnou se před vámi otvírat pohledy na zaklesnutá údolí. Cestou minete evangelický kostelík. Pak vás již přivítá secesní lázeňská kolonáda s malým, ale krásným parčíkem. Je to typ architektury, který běžně v Krkonoších nepotkáte, ale dýchne z něj na vás ta pravá lázeňská atmosféra.

Kolonáda je vzdušná a elegantní. Efekt pobytu či návštěvy lázní tedy není jen v procedurách, ale i v tom, co vás obklopuje. Uvnitř kolonády je i nádherná kavárna, kde se můžete občerstvit. Parčík nabízí spoustu krásných laviček k odpočinku, osvěžující fontánu a na konci kolonády můžete ochutnat vodu z Prameníku, do kterého je z Rudolfova údolí sveden Panský pramen.

Prameny

Traduje se, že v okolí lázní bylo až třicet pramenů, většina z nich však již kvůli suchu či výstavbě zanikla. Nejvyužívanější je termální pramen, který zásobuje lázeňské domy svou léčivou vodou. Běžný návštěvník může účinky termálního pramene vyzkoušet v blízkém aquacentru a během pobytu tam si užít i překrásné výhledy do okolí.

Vedle kolonády v centru je svou architekturou zajímavá i budova bývalé sokolovny nyní využívaná k Expozici historie lázeňství.

Tu jsme během naší návštěvy minuli a vydali se kolem altánku Horní promenádou k dětským léčebným lázním Vesna. Překvapilo nás, jak je areál rozsáhlý a budova obrovská. Když jsme vše minuli, vešli jsme do hlubokého bukového lesa. Bylo zrovna po dešti, a tak v něm byl velmi příjemný horský vzduch.

Cestou jsme hledali pozůstatky starých pramenů, ale většinou na nás vykoukly jen vyschlé studánky. V lese zbyl jen majestátní Starostův pramen vytékající do mechem porostlé kamenné kašny. Toto magické místo nás pohltilo svou tajemnou atmosférou. Trochu nám na této cestě chyběly nějaké lavičky či zastavení pro děti, což nás překvapilo, že v blízkosti Vesny krom jejího soukromého hřiště není vybudováno žádné podobné zázemí pro dětské návštěvníky města.

Procházky

Touto cestou bukovým lesem můžete dojít až ke Stezce korunami stromů nebo si ji kdykoli zkrátit a vrátit se lesními pěšinami do centra Janských Lázní. Myslela jsem, že zážitek ze Stezky korunami stromů bude podobný jako z rozhledny, ale není to tak. Stoupáte postupně nahoru stromovými patry, chvíli jdete po lávce a pak již točitě přímo vzhůru až nad vrcholky špiček stromů. Cestou si odpočinete na vyhlídkách či u různých drobných zajímavostí. Ta vzdušnost a pohyb mezi korunami stromů mě uchválit. Byl to krásný zážitek svobody a volnosti. Děti se na vrcholku stezky nechaly na cestu dolů zlákat toboganem. Podle jejich nadšených ohlasů musím říci, že tato atrakce stojí za návštěvu.

Myslím, že každý může návštěvu Janských Lazní pojmout podle svého – město nabízí spoustu sportovního a turistického vyžití, ale zároveň i hodně míst k odpočinku. Já určitě doporučuji procházku okolními bukovými lesy! Jsou krásné v každém ročním období – zjara svěže zelené, v parném létě nabízí příjemné ochlazení a na podzim se můžete kochat hrou barev.