Úvod„Program COVID – Lázně pomáhá, nemuseli jsme propouštět“ říkají zástupci lázní

„Program COVID – Lázně pomáhá, nemuseli jsme propouštět“ říkají zástupci lázní

Zpět27.8.2020
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se dnes sešla se zástupci Asociace cestovního ruchu Františkovy Lázně, kteří ji ujistili, že program na podporu českého lázeňství na 100 procent zafungoval. Díky programu COVID – Lázně nemuseli zavírat svá zařízení a propouštět zaměstnance. Návštěvnost si pochvalují i poskytovatelé služeb v regionu.

„Moc si vážím toho, že si zástupci Asociace cestovního ruchu Františkovy Lázně našli v této hektické době čas a mohli jsme probrat jejich zkušenosti s programem na podporu lázní. Slova o tom, jak se povedlo zachránit lázně a pracovní místa, jsem slyšela moc ráda. Zpětná vazba je pro nás velice důležitá. Během rozjezdu programu jsme si všichni prošli trochu turbulentní dobou, kdy se v rychlosti řešily nejrůznější technické záležitosti, protože naším cílem bylo pomoci lázním pokud možno co nejdříve. Nyní se už situace stabilizovala, získali jsme notifikaci Evropské komise, takže lázně mohou voucherů přijmout daleko více. Těší mě, že lázním program pomáhá, jsou totiž naše rodinné bohatství. Češi si do nich našli cestu,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Chtěl bych tímto ministerstvu poděkovat, že program pro lázně připravilo. Opravdu nám pomáhá, i když je s tím samozřejmě spojená určitá administrativa. Je nám ale jasné, že jde o veřejné peníze, a je to nutné. Františkovy Lázně se tímto programem bez přehánění zachránily, protože naše klientela k nám přijíždí z velké většiny ze zahraniční. Program zachránil nejen spoustu pracovních míst, ale i lázně jako takové,“ upozornil šéf Asociace cestovního ruchu Františkovy Lázně Josef Škába.

V závěru jednání ministryně Klára Dostálová zástupce Asociace informovala o tom, že probíhají jednání s Evropskou komisí, aby byl dočasný rámec na časté podněty z lázeňských zařízení prodloužen ještě na první čtvrtletí příštího roku. „Věřím, že na to Evropská komise uslyší a povede se nám ho prodloužit. Nejsme jediný stát, kterému by to ulehčilo situaci. Zatím tedy nemohu nic slíbit, ale vedeme intenzivní jednání. Zároveň s podzimem rozjíždíme velkou kampaň, která bude cílit na zahraniční klienty v dojezdové vzdálenosti. Jde například o Bavorsko, Sasko nebo Rakousko,“ dodala ministryně.