ÚvodSlavné lázně Evropy jsou zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO

Slavné lázně Evropy jsou zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO

Zpět31.7.2021
Dne 24. 7. 2021 se mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 44. zasedání ve Fu-čou v Číně rozhodl zapsat Slavné lázně Evropy (Great Spa Towns of Europe) na Seznam světového dědictví UNESCO.

Česká republika může slavit, protože na seznam UNESCO přibyla města z českého takzvaného lázeňského trojúhelníku – Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně. Dále uspěly také německé lázně v Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, rakouské lázně Baden u Vídně, britský Bath, italské Montecatini Terme, belgické Spa a francouzské Vichy.

11 měst, která tvoří jedno

Všechna výše jmenovaná města se sdružila do uskupení Great Spa Towns of Europe právě proto, aby společně byla „silnější“. Byla pečlivě vybrána z 400 fungujících lázeňských měst, která v Evropě jsou. Už v tomto měřítku je to pro Františkovy Lázně obrovský úspěch. Pospolu s dalšími městy ilustrují i západočeské lázně mnoho atributů velkého lázeňského města a vytváří tak jedno místo světového dědictví. Žádné z lázeňských měst by totiž nedokázalo kritéria UNESCO splnit samo o sobě, avšak v uskupení Slavné lázně Evropy to zvládlo.

Great Spas představují jedinečný kulturní fenomén. Každé z jedenácti „členských“ měst se rozvíjelo v letech 1700 – 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů, jejichž využívání vedlo k inovativnímu přístupu, který kombinoval unikátní urbanismus, specifickou architektonickou typologii, parkové úpravy a celostní přístup ke zdraví a trávení volného času v malebné lázeňské krajině. Spojení všech těchto faktorů ovlivnilo vývoj intelektuální, umělecké, sociální i politické úrovně celé evropské společnosti. V lázních se v minulosti konala důležitá politická setkání a lázeňské prostředí podněcovalo významné umělce v jejich tvorbě, která je dodnes v lázeňských městech přítomna. Lázeňské procedury, ovlivňující tělo, mysl i ducha tak zajišťují neustálý přínos evropské kultuře, mentalitě, zdraví i zvykům.