ÚvodStarostové lázeňských míst se setkali v Teplicích

Starostové lázeňských míst se setkali v Teplicích

Zpět18.11.2019
Více než 35 starostů a zástupců odborné veřejnosti z lázeňských míst se sešlo v pátek 15. 11. 2019 v Teplicích na historicky prvním Národním debatním lázeňském klubu, který uspořádalo Sdružení lázeňských míst ve spolupráci se Statutárním městem Teplice.

„Národní debatní lázeňský klub je novou platformou, která nahrazuje původně pořádané konference a jeho cílem je vyvolání diskuze mezi samosprávou lázeňských měst a zástupci odborné veřejnosti a hlavně informovaní zástupců státní správy zřad ministerstev o specifikách péče samosprávy o lázeňská místa“, sdělil Jan Kuchař, předseda Sdružení lázeňských míst a zároveň starosta města Františkovy Lázně.

VTeplicích starostové zlázeňských míst debatovali primárně nad tématy lázeňských poplatků a jejich vlivu na hospodaření lázeňských míst, neboť hosté, kteří přijíždí na dlouhodobou lázeňskou léčbu, se vpodstatě stávají dočasným obyvatelem lázeňského místa a využívají veřejnou infrastrukturu města. Dalším velmi ožehavým tématem byla podpora lázeňských míst ze strany státní správy. Různé možnosti spolupráce vrámci dotačních titulů vyhlašovaných ministerstvy představila JUDr. Renata Králová, ředitelka odboru cestovního ruch Ministerstva pro místní rozvoj. Možné podpory pro lázeňská místa představili i zástupci Státního fondu životního prostředí – mgr. Martin Kubica a ing. Bohdan Polak. Okrajově se diskuze stočila i kochraně přírodních léčivých zdrojů jako primárního bohatství lázeňských míst (RNDr.Tomáš Vylita) a doporučením ze strany Českého inspektorátu lázní a zřídel (Mgr.Zdeněk Třískala) zřídit vlázeňských místech lázeňské komise, které by se vyjadřovaly i například kplánovanému rozvoji měst sohledem na ochranu přírodních léčivých zdrojů.

„Byli jsme velmi rádi, že tento první debatní klub se konal právě vnašem městě, které se pyšní velmi bohatou historií spojenou slázeňství,“ uvedl Jiří Štábl, náměstek primátora Statutárního města Teplice a zároveň člen rady Sdružení lázeňských míst.